معرفی رشته دانشگاهی بینایی سنجی

رشته بینایی سنجی (اپتومتری) یکی از ناشناخته ترین و بهترین رشته های دانشگاهی رشته علوم تجربی است. این رشته به دلیل ظرفیت پذیرش بسیار پایینی که دارد  معمولا تا رتبه های زیر ۱۰.۰۰۰ کشوری تکمیل میگردد. بینایی سنجی به دلیل بازار کار و درآمد بسیار خوبی که دارد جز رشته های مطرح کنکور تجربی در ایران محسوب میگردد. این رشته در مقطع کارشناسی ارائه میشود و تا مقطع دکتری امکان تحصیل در کشور وجود دارد پس از فراغت از تحصیل (کارشناسی) میتوان مجوز تاسیس مطب گرفت. همین موضوع رشته بینایی سنجی را به یکی از جذاب ترین رشته ها برای ادامه تحصیل در ایران تبدیل کرده است.

تعریف رشته بینایی سنجی

علم بینایی  شامل دو شاخه چشم پزشکی و بینایی سنجی است. رشته بینایی سنجی یا اپتومتری در زمینه های بیماری، سلامت و بهداشت چشم و مراقبت های اولیه از چشم، سنجش میزان بینایی، دید رنگ، معاینات کامل چشم و … فعالیت می کنند.

سازمان‌ بهداشت‌ جهانی‌ (WHO) علم بینایی‌ سنجی‌ را مراقبت‌ از بینایی‌ می‌داند. فردی که برای مشکل بینایی خود به پزشک مراجعه میکند در مرحله اول میتواند توسط‌ یک بینایی سنج معاینه‌ شود تا اگر دچار عیوب‌ انکساری‌، اختلالات‌ دید دو چشمی‌، انحرافات‌ عضلانی‌ چشم، و مواردی‌ از این‌ قبیل‌ بود توسط‌ متخصص‌ بینایی‌ سنج‌ درمان شود. در غیر این‌ صورت‌ به‌ پزشک متخصص‌ ارجاع‌ داده‌ می‌شود. تشخیص‌ و تصحیح‌ عیوب‌ انکساری‌ چشم (دوربینی‌، نزدیک بینی و آستیکماتیسم‌)، تعیین نمره چشم و تجویز عدسی‌های‌ مناسب‌ مانند عدسی‌های‌ عینک یا لنزهای طبی، تشخیص‌ و تصحیح‌ اختلالات‌ دید دو چشمی‌ و تنبلی‌ چشم‌، تعیین‌ بهداشت‌ عمومی‌ چشم‌ و بهداشت‌ بینایی در محیط‌های کار و تحصیل‌ و دادن‌ آموزش‌ لازم‌ در این‌ زمینه‌ بر عهده‌ بینایی‌ سنج‌ است‌.

به متخصصان بینایی سنجی اپتومتریست گفته می شود و این افراد با بررسی میزان بینایی و اطلاعات حاصل از معاینه چشم بیمار، عینک و تجهیزات مورد نیازی که بهترین دید را برای فرد ایجاد کند، تجویز می‌ کنند.

معرفی رشته بینایی سنجی

رشته بینایی سنجی یکی از رشته های زیرگروه علوم تجربی است که برای قبولی در این رشته بایستی تراز بالایی را کسب کرد. رشته بینایی سنجی از رشته های است که ظرفیت پذیرش آن خیلی محدود است. ظرفیت پذیرش  بینایی سنجی محدود و زیر ۱۰۰ نفر در کل کشور می باشد. بنابراین همین ظرفیت کم باعث شده بازار کار خیلی خوبی داشته باشد.

برای قبولی در رشته بینایی سنجی چه درس هایی را بخوانم؟

رشته بینایی سنجی در زیرگروه ۱ قرار دارد؛ به همین علت همانند رشته های پزشکی و دندانپزشکی، مطالعه و تسلط بر دروس زیست شناسی و شیمی برای کنکور تجربی اهمیت بالایی دارد. زیرا زیست شناسی ضریب ۴ و شیمی ضریب ۳ را در کنکور سراسری تجربی دارد.

درس های دیگر مثل فیزیک و ریاضیات مهم هستند و ضریب آن ها ۲ است. زمین شناسی برای رشته بینایی سنجی ضریب صفر را دارد.

در کدام  دانشگاه  میتوان به تحصیل در این رشته پرداخت؟

بینایی سنجی جزو رشته های است که تنها در دانشگاه های دولتی روزانه و پردیس  خودگردان دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد. به عبارتی دیگر این رشته اصلاً در دانشگاه آزاد پذیرش دانشجو ندارد. باید اضافه کرد که تنها در چند دانشگاه این رشته پذیرش دارد که عبارتند از:

  • دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری در کشور وجود دارد. رشته بینایی سنجی در دوره کارشناسی به صورت عمومی و در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری به صورت تخصصی ارائه می‌ شود.

 

چه کسانی برای تحصیل در رشته بینایی سنجی مناسب هستند ؟

  • برای افراد علاقمند به رشته های بالینی بدون استرس و خونریزی
  • توانایی دقت و تمرکز بالا
  • علاقمند به دروس ریاضی ، فیزیک و زیست
  • توانایی حفظ تمرکز برای کارهای تکراری
  • داشتن دستانی قوی و بدون لرزش با تمرکز بالا

فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی می توانند در زمینه های شغلی زیر مشغول به فعالیت شوند :

  • تاسیس مطب
  • مراکز بهداشت
  • بیمارستان های خصوصی و دولتی
  • کلینیک های خصوصی چشم پزشکی و بینایی سنجی
  • سازمان های نظامی به عنوان کارشناس بینائی سنجی
  • عضو هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی در مقطع دکتری

 

معرفی طرح دوساله بینایی سنجی

گذراندن طرح دوساله در رشته بینایی سنجی برخلاف رشته هایی نظیر پزشکی، دندانپزشکی، و … اجباری نیست و به صورت اختیاری و مازاد بر نیاز صورت می گیرد. اما اگر یکی از فارغ التحصیلان رشته بینایی سنجی بخواهد مطب بینایی سنجی خود را دایر کند، برای مجوز ملزم به گذراندن طرح دوساله بینایی سنجی است.

 

منابع:

امیر قره باغی ، آویژه، مشاوریکو، چی بخونم