آشنایی با رشته مهندسی کامپیوتر و گرایش ها
رشته ی مهندسی کامپیوتر یکی از رشته های پرطرفدار و به روز در ایران و تمام کشورها است. اکثر دانشگاه ها در این رشته دانشجو می پذیرند که می تواند نشانه اهمیت و در عین حال رقابت شدید در بازارکار نیز باشد. موفق شدن در این رشته و کسب درآمد بالا مستلزم تلاش و کسب مهارت های مختلف است. از آنجایی که فارغ التحصیلان مهندسی کامپیوتر هر کدام یک گرایش خاص را برای ادامه تحصیل و اشتغال انتخاب می کنند پس با انتخاب هوشمندانه با توجه به توانمندیها و مهارت فرد و همچنین بازارکار شهر محل سکونت می توان در آمد مناسب را کسب کرد. در ادامه با گرایش های مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد همچنین دروس مهم برای قبولی و موفقیت در این رشته آشنا خواهیم شد. گفتنی است هدف از انتشار این مقاله آگاهی بهتر دانش آموزان بورسیه بنیاد با رشته مذکور می باشد تا برای انتخاب رشته پایه دهم و یا انتخاب رشته ی دانشگاهی مطمئن تر قدم بردارند.
معرفی رشته مهندسی کامپیوتر – گرایش های دوره کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر
گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر در دوره کارشناسی عبارتند از؛
- مهندسی کامپیوتر – نرم افزار
رشته مهندسی کامپیوتر گرایش نرمافزار، مناسب افرادی است که به برنامهنویسی و طراحی الگوریتم علاقهمند هستند. این افراد باید با مفاهیم اولیه دروس ریاضی دبیرستان آشنا باشند. علوم مرتبط با کامپیوتر مانند بسیاری از علوم، خیلی زود به روز می شوند، و کسانی که تصمیم دارند در این رشته فعالیت داشته باشند، باید علاقه و پشتکار زیادی به خرج دهند و دائماً مطالب جدیدی را فرا بگیرند.
- مهندسی کامپیوتر – سخت افزار
رشته مهندسی کامپیوتر، گرایش سختافزار مناسب افرادی است که به طراحی و کنترل دستگاههای سخت افزاری علاقه وافری دارند و میخواهند در آینده به نوعی در این زمینه مشغول به کار شوند .
دانشجویان در این رشته با توجه به نوع درس هایی که مطالعه می کنند بایستی در پایان بتوانند قسمت های سخت افزاری کامیپوتر از جمله مدارهای چاپی، روترها، چیپ های کامپیوتر، مانیتور، مودم، کیبورد، پرینتر و هر قسمت سخت دیگری را توسعه دهند. دانشجویان این رشته بعد از فارغ التحصیلی به راحتی می توانند با تجاربی که کسب کرده اند در گرایش های زیر به فعالیت کاری خودشان ادامه دهند
- ارائه خدمات کامپیوتری
- رفع مشکل و عیب یابی سیستم های کامپیوتری
- طراحی، توسعه و تولید سیستم های کامپیوتری
- خرید و فروش قطعات فرعی و اصلی کامپیوتر
- طراحی و پیاده سازی الگوریتم های مختلف کامپیوتری
- مهندسی کامپیوتر – فناوری اطلاعات
گرایش مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات تلفیقی و میان رشته ای است و شامل دروسی از مهندسی برق، مدیریت، و گرایش های نرم افزار و سخت افزار مهندسی کامپیوتر است. رشته مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات به مطالعه، طراحی، توسعه، پیادهسازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستمهای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصاً برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه میپردازد.
کدام دروس دوره دبیرستان در رشته مهندسی کامپیوتر بیشتر کاربرد دارند؟
یکی از دروسی که قبل از دانشگاه و ورود به رشته مهندسی کامپیوتر باید تا حدودی با مفاهیم اصلی آن آشنا بود، ریاضیات است. همچنین آشنایی با مفاهیم مطرح شده در درس آمار و احتمال هم میتواند بسیار مفید باشد. در کل داشتن پایه قوی در دروس اختصاصی ریاضی و فیزیک، کمک زیادی به موفقیت در این رشته خواهد کرد. همچنین از آنجایی که این علم دایما به روز می شود، کسب مهارت های بالا و خاص در این رشته، مستلزم مطالعه مقالات و کتب زبان اصلی است بنابراین دانستن زبان انگلیسی کمک شایانی به پیشرفت یک مهندس کامپیوتر در حیطه شغلی دارد.
فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر در چه کارها و صنایعی میتواند شاغل شود؟
به طور کلی، علاوه بر بخش خصوصی ، وزارتخانهها و تمامی موسسات و ادارات دولتی، بانکها، بیمارستانها و … بازار کار مناسبی برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر هستند. علاوه بر آن یک مهندس کامپیوتر قادر است خودش کارآفرینی کرده و شرکتی را تاسیس کند تا از این طریق خدمات برنامهنویسی، طراحی وبسایت، توسعه نرمافزارهای موبایل و موارد متعدد دیگری را ارائه دهد.
اکثر استارتاپها در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت دارند و نیازمند افراد دارای توانایی برنامهنویسی و توسعه و طراحی وب هستند. پر واضح است که بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر بسیار وسیع است و یک فرد علاقهمند و دارای پشتکار، شغل و درآمد مناسبی در این بازار پیدا خواهد کرد.
یک مهندس رشته کامپیوتر گرایش نرمافزار، دارای فرصتهای شغلی زیادی است و برای کار کردن نیاز به امکانات و تجهیزات چندانی ندارد. معمولاً فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر که به یک زبان برنامهنویسی مسلط باشد، سریعاً جذب بازار کار میشود. چنین فردی حتی زمانی که دانشجو است نیز میتواند در بازار کار جایگاه مناسبی را برای خود پیدا کند. از سوی دیگر، فرصتهای شغلی در زمینه شبکه هم بسیار فراوان هستند و در عین حال، شرکتهای تولید کننده قطعات گوناگون و دستگاههای مختلف نیز همواره تمایل دارند مهندسین کامپیوتر با گرایش سختافزار را به خدمت گیرند.
نوشتن اپهای جدید و نوآورانه برای تلفنهای هوشمند و توسعه اپلیکیشنهای موبایل، از بازارهای خوب رشته مهندسی کامپیوتر به حساب میآید. چون شیوههای ارتباطی در تبلتها و گوشیهای هوشمند دائماً در حال تغییر است، فرصتهای شغلی زیادی در این زمینه وجود دارد.
فارغ التحصیل رشته مهندسی کامپیوتر، میتواند در هر یک از مشاغلی که در ادامه آمدهاند نیز شاغل باشد:
- برنامهنویسی کامپیوتر
- تحلیلگر و طراح نرمافزار
- کارشناس پایگاه داده
- توسعهدهنده اپلیکیشنهای موبایل برای پلتفرمهای گوناگون
- مدیر سایت
- طراح و توسعهدهنده وب
- کارشناس شبکه
- متخصص امنیت اطلاعات: امنیت اطلاعات نیز یکی از بازار کارهای مهم دیگر برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر است. امنیت از نگرانیهای دائمی مدیران فناوری اطلاعات به حساب میآید. در همین راستا از مهارتهای امنیتی کامپیوتر، می توان به امنیت شبکه، امنیت اطلاعات و امنیت موبایل اشاره داشت. ضمناً برای آینده نزدیک نیز، رشد خوبی در استخدام تحلیلگران سیستم توسط شرکتهای مشاوره IT پیشبینی شده است.
- تحلیلگر سیستمهای کامپیوتری
- مدیر شبکه
- انیماتور
گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر:
کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر دارای ۶ گرایش یا همان زیر شاخه است:
گرایش نرمافزار
دانشجویان در گرایش ارشد نرم افزار با بانک های اطلاعاتی، برنامه نویسی پیشرفته و تحت وب، سیستم عامل های پیشرفته، الگوریتم های پردازش موازی و غیره آشنا خواهند شد.
گرایش سختافزار ( معماری سیستمهای کامپیوتری )
در مهندسی سخت افزار که به معماری سیستم های کامپیوتری هم مشهور است در اصل دانشجویان با ابر رایانه ها، شبکه های کامپیوتری پیشرفته و گسترده، معماری پیشرفته کامپیوتر، طراحی سیستم های تحمل پذیر خطا، پردازش تصویر و غیره آشنا می شوند و این تنها گرایشی از کامپیوتر است که دانشجویان مدرک کارشناسی سخت افزار می توانند بدون نیاز به گذراندن واحدهای جبرانی و به صورت مستقیم به تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی ارشد بپردازند.
گرایش شبکه کامپیوتری
اشخاصی که در گرایش شبکه کامپیوتری فعالیت می کنند به طبع گرایشی را انتخاب کرده اند که در سراسر دنیا از آن استفاده می شود و به جز زیر مجموعه و گرایش کامپیوتر یکی از گرایش های رشته های مخابرات هم به حساب می آید و به طبع نسبت به دیگر گرایش های دیگر از پیشینه طولانی تری برخوردار است.
گرایش امنیت یا همان رایانش امن
این گرایش، نیاز اساسی هر دولتی به حساب می آید چرا که با توجه به افزایش روز افزون اطلاعات و ارتباطات، اشخاصی هستند که یک سری برنامه های ویروسی و مخرب را برای کارهای مخربانه و هک کردن سیستم ها و یا نفوذ به سایت ها و شبکه های دولتی و خصوصی، طراحی کنند و برای همین این گرایش به وجود آمد تا متخصصینی را پرورش دهند تا جلو این حرکات خرابکارانه گرفته شود.
گرایش مهندسی محاسبات و الگوریتمها
یکی از رشته های تازه تأسیس به نسبت دیگر گرایش ها همین گرایش محاسبات و الگوریتم ها است که در این مقطع دانشجویان با ریاضیات پیشرفته کامپیوتری، الگوریتم های توزیعی و پیشرفته و غیره آشنا می شوند که این رشته چند سالی هست که زیر شاخه ای از گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر به ثبت رسیده است.
گرایش رباتیک و هوش مصنوعی
این گرایش در حال حاضر در مقاطع دکتری و ارشد قابل تحصیل است و به نوعی تمرکز اصلی این گرایش در رشته مهندسی کامپیوتر بر این است که دستگاه هایی تولید شود که به مانند انسان توانایی تصمیم گیری و یادگیری را داشته باشد.
درآمد رشته مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر با توجه به رشد گسترده کامپیوتر ها در جهان امروز، از بازار کار خوبی برخوردار است. میزان حقوق مهندسان کامپیوتری که در موسسات دولتی مشغول به کار می شوند مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری است و کسانی که در بخش ها خصوصی فعالیت می کنند، درآمد دریافتی متفاوتی دارند. مهندسانی که خود شرکت تاسیس می کنند و کارآفرین هستند بسته به گستردگی فعالیت یا خاص بودن محصول و خدماتی که به فروش می رسانند درآمد متفاوتی خواهند داشت.
منابع: وب سایتهای مکتب خونه، فرادرس،۳ گام، دانشکده فنی مهندسی دانشگاه بوعلی سینا