تحصیل در رشته هوشبری

معرفی رشته هوشبری

رشته هوشبری یکی از شاخه های علوم پیراپزشکی است که در مقطع کارشناسی پیوسته ارائه میگردد. در این رشته دانشجویان هوشبری می آموزند که چطور با استفاده از ابزار و تجهیزات بیهوشی زیر نظر متخصص بیهوشی اقدام به بیهوش کردن بیمار، اندازه گیری گازهای موجود در خون افراد و تنظیم آن ها، تجویز آرامبخش های مختلف ، انجام بیهوشی منطقه ای، مراقبت های قلبی و تنفسی در طول بیهوشی بیمار  و بیدار کردن او بعد از عمل را انجام دهند.

بیش از ۳۰ دانشگاه  علوم پزشکی در کشور  این رشته را ارائه میدهند. لازم به ذکر است در دانشگاه آزاد و پردیس بین الملل نیز این رشته ارائه میگردد. در صورت علاقه مند بودن به پذیرش در دانشگاه بدون آزمون شرایط و قوانین دانشگاه  مورد نظر بایستی مطالعه گردد.

 

شرح وظایف هوشبر در اتاق عمل

  • اطمینان یافتن از سالم بودن و کارآیی دستگاه ها و تجهیزات بیهوشی قبل از شروع هر شیفت کاری (شامل دستگاه های بیهوشی، ساکشن، مانیتورینگ، پالس اکسیمتر و …) و گزارش هرگونه نقصی یا خرابی به سرپرستار
  • اطلاع از داروهای موردنیاز و امکانات بیهوشی موجود و گزارش مواد ناکافی و یا کمبودها
  • آماده کردن کلیه دستگاه ها و لوازم موردنیاز بیهوشی بر طبق لیست عمل جراحی
  • آماده کردن و ضدعفونی کلیه وسایل مربوط به بیهوشی جهت استفاده مجدد
  • کمک و همکاری با پزشک در به هوش آوردن بیمار، کنترل علایم حیاتی و گزارش موارد غیرطبیعی، کنترل بیمار از نظر بازگشت عکس العمل ها و رفلکس ها و ورود به مرحله هوشیاری، محافظت از سر و اندام تنفسی فوقانی در حین انتقال بیمار از تخت عمل به برانکارد، کمک به حفظ پوزیشن و پوشش بیمار در انتقال به ریکاوری
  • بررسی بیمار از نظر احتیاج به دستگاه تنفس مصنوعی همچنین بررسی وضعیت بیمار از نظر گازهای خونی در بخش های مراقبت های ویژه
  • مشورت با پزشک متخصص بیهوشی و تصمیم‌گیری در مورد نوع بیهوشی (عمومی، ناحیه‌ای) با توجه به وضعیت بیمار و نتایج آزمایشات به‌عمل آمده
  • کنترل داروهای مخدر و بیهوشی موجود و داروهای مصرف شده و ثبت آن در پرونده
  • آگاه کردن بیمار از مراحل بیهوشی و ارائه مراقبت های جسمی و روحی
  • آشنایی و آگاهی کامل با تکنیک های نوین کاری و داروهای بیهوشی

 

آیا فارغ التحصیلان رشته هوشبری باید طرح بگذرانند؟

این رشته جزو رشته‌های طرح اجبار می‌باشد یعنی بعد از فارغ التحصیلی باید طرح گذرانده شود تا مدرک فراغت از تحصیل از طرف دانشگاه صادر گردد.

مدت زمان طرح بسته به مرکزی که دانشجو در آن فعالیت می‌کند، متفاوت است؛ برای مثال در صورت فعالیت در یکی از بیمارستان‌های دولتی مرکز شهر مدت زمان طرح ۲۴ ماه و در صورت فعالیت در بیمارستان‌های دور از شهر بسته به میزان محرومیت منطقه، از مدت زمان طرح ۲۴ ماه کسر می‌شود.

لازم به ذکر است در طی دوران طرح، بیمه و حقوق مطابق با افراد استخدام دولتی پرداخت می‌گردد، البته برای آقایان مدت طرح به عنوان نظام وظیفه تلقی می شود و حقوقی مطابق با مقررات نظام وظیفه دریافت می‌کنند.

 

ادامه تحصیل در رشته هوشبری:

خوشبختانه یک سال است که مقطع کارشناسی ارشد آموزش هوشبری ارائه میگردد. در گذشته فارغ التحصیلان فقط مجاز به ادامه تحصیل در رشته های مرتبط تعیین شده بوده اند.

 

تفاوت رشته هوشبری با بیهوشی

متخصصان بیهوشی، پزشکانی هستند که برای دوره تخصص رشته بیهوشی را انتخاب کرده اند. در حالی که کارشناسان هوشبری دوره ۴ ساله کارشناسی را گذرانده اند. همیشه در اتاق عمل متخصص بیهوشی و کارشناس هوشبری با یکدیگر همکاری میکنند. میتوان گفت رابطه آنان شبیه پزشک و پرستار است.

 

بازار کار و درآمد رشته هوشبری

فارغ التحصیلان هوشبری می توانند در هرجایی که نیاز به بیهوشی بیماران است مشغول به کار شوند؛ پس می توان گفت محیط کاری آن ها بیمارستان ها، مراکز درمانی، کلینیک ها، درمانگاه های دولتی و خصوصی است.خوشبختانه امروزه به دلیل افزایش کلینیک‌های زیبایی و نیاز این مراکز به هوشبری، امکان اشتغال در این رشته بیشتر شده است. با وجود این که همه ی تیم های پزشکی در اتاق عمل نیاز به دستیار هوشبری دارند، می توان گفت این رشته از بازار کار نسبتا خوبی برخوردار است. درآمد این رشته مشابه درآمد رشته پرستاری است.

نکته: کارشناسان هوشبری نمی توانند به طور مستقل فعالیت کنند و حتما باید زیر نظر متخصص بیهوشی باشند.

 

آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟ چگونه؟

در بسیاری از کشورها ، رشته‌ای تحت عنوان کارشناس بیهوشی تعریف نشده و افراد شاغل در این رشته پرستاران با سابقه ای هستند که دوره‌ی بیهوشی را گذرانده اند و معادل این شغل در خارج از کشور nursing anesthesia است.  در حالی که این رشته دردانشگاه های معتبر برخی  کشورها ارائه میگردد.  بنابراین برای ادامه تحصیل یا درخواست کار در کشورهای دیگر بایستی نسبت به قوانین، وضعیت تحصیل یا فارغ التحصیلان کشور مقصد آگاه باشید.

 

منابع: کانون ، ایران تحصیل، علی میر صادقی، سه گام