معرفی رشته دانشگاهی ساخت پروتز دندانی

اگر دانش آموز رشته علوم تجربی هستید و برای آشنایی با رشته های دانشگاهی در حال تحقیق هستید بهتر است این مقاله را مطالعه نمایید. رشته ی ساخت پروتزهای دندانی از جمله رشته های علوم پزشکی است که از طریق کنکور علوم تجربی میتوانید در این رشته مشغول تحصیل شوید. در سال های اخیر چندین دانشگاه معتبرکشور رشته ساخت پروتز های دندانی در مقطع کارشناسی را ارائه میدهند.

معرفی رشته‌ی ساخت پروتزهای دندانی

رشته ساخت پروتزهای دندانی همان طور که از نامش پیدا است به طراحی و ساخت پروتز دندانی اختصاص دارد. فارغ التحصیلان این رشته در کنار دندان پزشکان به بیماران کمک می‌کنند تا ناهنجاری‌های دندانی را بر طرف نمایند. دانشجویان این رشته، رو‌ش‌های قالب گیری و ساخت پروتزهای دندانی را می‌آموزند. همچنین با مواد مختلف برای این کار آشنا می‌شوند. ساخت انواع روکش‌های دندانی، دندان مصنوعی و ترمیم و اصلاح زیبایی دندان‌های آسیب دیده از دیگر مهارت‌های این افراد به شمار می‌رود.

نام قدیمی این حرفه،  دندانسازی تجربی است. تکنسین‌های ساخت پروتزهای دندانی به ساخت دندان مصنوعی ثابت( ایمپلنت) و دندان مصنوعی متحرک، پلاک‌های ارتودنسی و غیره می‌پردازند و در تمام مدت تحصیل ساخت تمام اعضای مصنوعی دندان را آموزش می‌بینند.

معمولا مراحل قالب‌گیری دندان توسط دکتر دندانپزشکی انجام می‌شود. سپس تکنسین‌های ساخت پروتزهای دندانی وارد عمل شده و فرایند ساخت دندان را شروع می‌کنند.

هدف از رشته ساخت پروتزهای دندانی چیست؟

هدف از رشته ساخت پروتزهای دندانی برطرف کردن نیاز نیروی انسانی لابراتوارهای دندانپزشکی مراکز دولتی، خصوصی و مراکز آموزشی است. همچنین این تکنسین‌ها باید بتوانند عضو ثابت و عضو متحرک مصنوعی بسازند.

نکات مربوط به دانشگاه

این رشته در چه دانشگاه هایی ارائه می شود؟

تعدادی از دانشگاه های ارائه دهنده رشته ساخت پروتزهای دندانی:

همانطور که اشاره شد این رشته با ظرفیت محدود و در تعداد اندکی دانشگاه ارائه می شود مانند:

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران – پردیس خودگردان
  • دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
  • دانشگاه علوم پزشکی لرستان
  • دانشگاه دانشگاه  گرگان
  • دانشگاه علوم پزشکی یزد

هزینه رشته‌ی ساخت پروتزهای دندانی چگونه است؟

برای بررسی هزینه تحصیل در دانشگاه باید چندین مورد را در نظر بگیرید. اولین و مهم‌ترین عامل این است که شما در چه دانشگاهی پذیرفته می‌شوید. تحصیل در دانشگاه‌های دولتی نوبت روزانه، رایگان است و لازم نیست برای تحصیل در دانشگاه هزینه پرداخت کنید. اما تحصیل در سایر دانشگاه‌ها نیازمند پرداخت شهریه است. همچنین بسته به اینکه دانشگاه مورد نظر شما خدمات خوابگاهی ارائه می‌دهد یا خیر، هزینه اقامت شما متفاوت خواهد بود. علاوه بر این موارد باید هزینه‌های رفت و آمد خود را هم در نظر داشته باشید.

ادامه تحصیل رشته ساخت پروتز های دندانی

در حال حاضر فقط امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی این رشته در ایران وجود دارد. در صورت تمایل برای ادامه تحصیل میتوانید در رشته های مجاز دیگر تحصیل نمایید.

 

مزایا و معایب ساخت پروتز های دندانی

ظرفیت کم دانشگاه ها و اشباع نشدن رشته، درآمد بالا،  نیاز ضروری جامعه، ارتباط نداشتن زیاد با بیمار و… میتوانند از مزایای این رشته باشند.

رقابت بالا برای قبولی، عدم امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در ایران، میزان ظرفیت کم دانشگاه ها در پذیرش میتوانند از معایب این رشته باشند.

وظایف تکنسین ساخت پروتزهای دندانی

بعد از فارغ التحصیلی از این رشته، تکنسین‌های ساخت پروتزهای دندانی وظایفی از جمله:

  • طراحی و ساخت پروتزهای دندانی
  • اصلاح و ترمیم پروتزهای دندانی دارای ایراد
  • طراحی و ساخت انواع پروتزهای فک و صورت
  • طراحی و ساخت روکش های دندانی
  • ترمیم و اصلاح زیبایی دندان افرادی که دچار شکستگی و آسیب دندان شده اند.
  • طراحی و ساخت پلاکهای ارتودنسی
  • ساخت انواع پروتزهای دندانی ثابت و متحرک
  • طراحی و ساخت دندان های مصنوعی
  • طراحی و ساخت اجزاء کاشتنی دندان

توانایی های لازم برای ورود به رشته ساخت پروتز های دندانی

دقت بالا: وجود دقت و تمرکز بالا بسیار اهمیت دارد که شما بتوانید فرآیند طراحی و ساخت پروتزهای دندانی را به سرانجام برسانید.

مدیریت زمانبا توجه به حساسیت بالای این رشته و نیازسریع بیماران شما موظف هستید در کوتاه ترین زمان ممکن فرآیند طراحی و ساخت را انجام دهید.

مهارت خوب گوش دادن: برای اینکه بتوانید در رشته ساخت پروتزهای دندانی موفق باشید باید به نیاز بیمار و توصیه های متخصصی که با آن همکاری دارید خوب گوش کنید و نکات لازم را اجرا کنید تا با توجه به آن بهترین عملکرد را طراحی و ساخت پروتز داشته باشید.

بازار کار رشته ساخت پروتزهای دندانی

این رشته به دلیل ظرفیت کمی که دارد هنوز اشباع نشده و فارغ التحصیلان این رشته در صورت داشتن مهارت بالا به راحتی میتوانند شغل مناسبی پیدا کنند.

فارغ التحصیلان رشته ساخت پروتزهای دندانی میتوانند به صورت مستقل لابراتور تاسیس کنند و یا با سایر لابراتورها و کلینیک های دندانپزشکی همکاری داشته باشند. از نظر بازار کاری این رشته به علت

نیاز فراوان دندانپزشکان و نیز کمبود نیروی ماهر در این زمینه،اگر مهارت و ظرافت کار شما در طراحی و ساخت انواع پروتزها بالا باشد قطعا به سرعت جذب و درآمد بسیار بالایی خواهید داشت.

 

منابع:

دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری رشته علوم تجربی، وب سایتهای آی نو و الف مشاور

13